Λες να σταματήσουμε το μαγείρεμα και να αρχίσουμε το... κουσκούς;
Υλικά
Για το κουσκούς
- 300 γρ. κουσκούς (όχι το ζυμαρικό, αλλά το ψιλοσπασμένο πλιγούρι, αυτό που χρησιμοποιείται για τις σαλάτες ταμπουλέ - το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα ζυμαρικά ή με τα έθνικ προϊόντα)
- 2 μεγάλα αγγούρια, κατά προτίμηση βιολογικά, με τη φλούδα, καλά πλυμένα, κομμένα κατά μήκος στη μέση, ξεσποριασμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 2 ματσάκια δυόσμο, ψιλοκομμένα
- χυμός από 1 - 2 λεμόνια (ή όσο θέλετε)
- 160 ml ελαιόλαδο
- 20 λεπτές φέτες καπνιστού σολομού
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό στραγγιστό
- 70 γρ. γιαούρτι πρόβειο
- 1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κουσκούς: Βάζουμε στο βραστήρα νερό να βράσει, όσο ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασίας. Συνήθως χρειάζεται τόσο νερό όσο και ο όγκος του κουσκούς, δηλαδή, αν το κουσκούς είναι 2 φλιτζάνια, βάζουμε να βράσουν 2 φλιτζάνια νερό. Βάζουμε το κουσκούς σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το βραστό νερό, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα. Το αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά ή μέχρι το κουσκούς να απορροφήσει όλο το νερό. Βγάζουμε τη μεμβράνη και ανακατεύουμε το κουσκούς με δυο πιρούνια, για να ξεχωρίσουν οι κόκκοι του και να αφρατέψει. Αφήνουμε το κουσκούς να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το αγγούρι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το δυόσμο, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με δύο κουτάλες.
Σάλτσα γιαουρτιού: Βάζουμε στο μπλέντερ τα δύο είδη γιαουρτιού, το μέλι, το σκόρδο, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε για να γίνουν λείος πολτός. Αν θέλουμε, περνάμε τον πολτό από ψιλό σουρωτήρι-σήτα για να αποκτήσει εντελώς βελούδινη, φίνα υφή. Μοιράζουμε το κουσκούς στα πιάτα και βάζουμε σε κάθε πιάτο από 5 φέτες σολομό. Περιχύνουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού ή τη βάζουμε σε μπολ για να παίρνει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: Χωρίς πολλή συζήτηση ανοίξτε ένα Chardonnay από τον ελληνικό αμπελώνα και απολαύστε το.