Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΟι Ισπανοί λατρεύουν τα λαχανικά και τα όσπρια. Και αγαπούν εξαιρετικά τον συνδυασµό λαχανικών µε την αλµυρή γεύση του χαµόν. Αυτό το πιάτο µπορεί να προσφερθεί σε ένα τάπας µπαρ ή σε ένα µενού ως ορεκτικό και παραδοσιακά σερβίρεται στα ισπανικά σπίτια ως συνοδευτικό.
Υλικά
- 20 γρ. βούτυρο
- 1 µέτριο κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ
- 180 γρ. φέτες χαµόν (σε ντελικατέσεν και ορισµένα µεγάλα σούπερ µάρκετ), χοντροκοµµένες· εναλλακτικά, χρησιµοποιούµε προσούτο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
- 500 γρ. σπυριά από φρέσκα κουκιά (υπολογίζουµε περίπου 1 κιλό ακαθάριστα) ή ξερά, µουλιασµένα αποβραδίς
- 130 ml ξηρό λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά και βάζουµε το κρεµµύδι, το χαµόν και το σκόρδο. Σοτάρουµε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, µέχρι να µαραθεί το κρεµµύδι. ∆υναµώνουµε τη φωτιά και προσθέτουµε τα κουκιά και το κρασί. Μαγειρεύουµε για περίπου 10-15 λεπτά ή µέχρι τα υγρά να µειωθούν στο µισό. Προσθέτουµε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και αλατοπίπερο, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά. Βγάζουµε το καπάκι και αφήνουµε να σιγοβράζει για άλλα 10 - 15 λεπτά ή µέχρι τα κουκιά να γίνουν τρυφερά και τα περισσότερα υγρά να εξατµιστούν.
Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό ως µεζέ µε φρυγανισµένο ψωµί.