Μια διαφορετική κοτόσουπα από τη Νένα Ισμυρνόγλου.
Υλικά
- 600 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους 3εκ.
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 1/2 μαρούλι καλά πλυμένο και χοντροκομμένο
- ½ μάτσο καυκαλίθρες, πλυμένες και χονδροκομμένες ή 200 γρ. σπανάκι
- 350 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
- 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο, χωρίς τα χονδρά κοτσάνια
- 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
- 40 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μαρούλι, τις καυκαλίθρες, τις πατάτες, τον άνηθο και σοτάρουμε για περίπου 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Πασπαλίζουμε με το τσίλι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίχνουμε 1.200 ml νερό.
Βράζουμε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αδειάζουμε σταδιακά τη σούπα στο μπλέντερ μαζί με τον δυόσμο και το λεμόνι και τη χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια βελούδινη κρέμα. Την ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κοτόπουλο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και να αναμειχθούν οι γεύσεις. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και πικάντικη γραβιέρα.