Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο κοτόπουλο, ολόκληρο ή σε μερίδες, είναι συνηθισμένο πιάτο στο Μαρόκο. Ωστόσο, στη συνταγή αυτή χρησιμοποιούμε στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλο και πέτσα, για να μειώσουμε τον χρόνο μαγειρέματος.
Υλικά
- 650 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
- 40 γρ. βούτυρο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι
- 1/8 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κρεµµύδι ξερό, σε φέτες
- 250 ml ζωµός κοτόπουλου ή νερό
- 6 κλωνάρια κόλιανδρος, δεµένα σε ένα µατσάκι, συν µερικά ακόµα για γαρνιτούρα (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 500 γρ. φρέσκα βερίκοκα
- 2 κουτ. σούπας µέλι
- 500 γρ. κουσκούς
- 2 κουτ. σούπας αµύγδαλο, ξεφλουδισµένο, καβουρδισµένο σε αντικολλητικό τηγάνι για 3-4 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία, χοντροκοµµένο
- αλάτι
Διαδικασία
Σε µια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα λιώνουµε το βούτυρο. Προσθέτουµε τα µπαχαρικά και τα ανακατεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 1 λεπτό. ∆υναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και προσθέτουµε τα στήθη κοτόπουλου. Τα σοτάρουµε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, προσέχοντας να µην αρπάξουν τα µπαχαρικά.
Προσθέτουµε το κρεµµύδι γύρω από το κοτόπουλο και το σοτάρουµε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας το κρεµµύδι και γυρίζοντας το κοτόπουλο ανά διαστήµατα. Προσθέτουµε τον ζωµό κοτόπουλου και τα κλωναράκια κόλιανδρου (ή µαϊντανού) και αλατοπιπερώνουµε. Χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 10 λεπτά, γυρίζοντας το κοτόπουλο µία φορά.
Πλένουµε τα βερίκοκα, τα κόβουµε στη µέση και αφαιρούµε τα κουκούτσια. Τα τοποθετούµε γύρω από το κοτόπουλο, µε την κοµµένη πλευρά προς τα κάτω, και τα περιχύνουµε µε το µέλι. Σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 7-8 λεπτά, γυρίζοντας τα βερίκοκα µετά από 5 λεπτά. Τα γυρίζουµε µόνο µία φορά για να τα κρατήσουµε ανέπαφα.
Μεταφέρουµε το κοτόπουλο µε τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, το σκεπάζουµε και το αφήνουµε να σταθεί για 2-3 λεπτά. Κόβουµε κάθε στήθος σε διαγώνιες φέτες.
Παράλληλα, ετοιµάζουµε το κουσκούς σύµφωνα µε τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σερβίρουµε στα πιάτα το ζεστό κουσκούς και προσθέτουµε από πάνω φέτες κοτόπουλου. Αφαιρούµε τα κλωνάρια κόλιανδρου (αν χρησιµοποιήσουµε) από τη σάλτσα και προσθέτουµε τη σάλτσα και τα βερίκοκα πάνω από το κοτόπουλο. Μοιράζουµε τα αµύγδαλα και τον έξτρα κόλιανδρο (ή µαϊντανό) και σερβίρουµε τα πιάτα στο τραπέζι.
*Στη µαροκινή κουζίνα, «ταζίν» ονοµάζεται ένα κεραµικό σκεύος µαγειρέµατος µε κωνικό καπάκι (κάτι σαν τη δική µας γάστρα) µέσα στο οποίο σιγοψήνονται κρέας και λαχανικά µε διάφορα αρτύµατα. «Ταζίν» ονοµάζεται και αυτός ο τύπος µαγειρέµατος: σιγανό, ήπιο ψήσιµο σε κλειστό σκεύος.