Το κλασικό κοτόπουλο στον φούρνο ανεβαίνει επίπεδο με το μαρινάρισμα σε ανθόμελο ή μέλι από άνθη πορτοκαλιάς.
Υλικά
Για το κοτόπουλο
- 1 κοτόπουλο, περίπου 1½ κιλό, κομμένο σε 8 κομμάτια
Για τη μαρινάδα
- o χυμός από 2 πορτοκάλια + 2 λεμόνια
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ψιλοκομμένη (ή 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό)
- τα φύλλα από 1 κλαδάκι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
- τα φύλλα από 3 κλαδάκια θυμάρι, ψιλοκομμένα, ή 1½ κουτ. γλυκού ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 20 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο (ή 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη)
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, προτιμότερο πικάντικη
- 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
- 2 γεμάτες κουτ. σούπας ανθόμελο
Για τη γαρνιτούρα
- 800 γρ. πατάτες baby, καθαρισμένες
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Μαρινάρισμα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε μια λεκάνη, βάζουμε το κοτόπουλο, το γυρνάμε να βραχεί από όλες τις μεριές, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες να μαριναριστεί.
Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί, προσθέτουμε τις πατάτες και τη μαρινάδα και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το φαγητό με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε μπόλικο αλατοπίπερο.
Ψήνουμε για 2 περίπου ώρες. Οταν «καραμελώσει» το κοτόπουλο και οι πατάτες και γλασαριστούν οι χυμοί, τότε το φαγητό είναι έτοιμο.
Αν έχουν μείνει περισσότερα υγρά από όσα θα θέλαμε, τα αδειάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Στο ποτήρι μας: Ένα ερυθρό Λημνίωνα ή ένα λευκό Riesling