Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΈνα ήπιο πιάτο που προέρχεται από τη βόρεια Ινδία. Λόγω της διακριτικής γεύσης του, είναι κατάλληλο για να σερβίρεται σε κάθε περίσταση. Ο συνδυασμός από ντομάτα, τζίντζερ και μπαχαρικά προσθέτει γεύση, ενώ το γιαούρτι εμπλουτίζει τη σάλτσα.
Υλικά
- 1,5 κιλό µπούτια κοτόπουλου ή 1 κοτόπουλο σε κοµµάτια χωρίς την πέτσα
- 2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού γκαράµ µασάλα (φτιάχνουµε το δικό µας ή παίρνουµε έτοιµο από µεγάλα σούπερ µάρκετ και µπαχαράδικα)
- 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 2 κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
- 4 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 5 εκ., χοντροκοµµένο
- 2 πολύ ώριµες ντοµάτες, σε κύβους
- 3 κουτ. σούπας λάδι
- 5 καρφιά γαρίφαλο
- 8 κάψες κάρδαµου
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 3 κουτ. σούπας αποξηραµένα φύλλα κάρι, τριµµένα (σε ορισµένα µπαχαράδικα, προαιρετικά)
- 170 ml παχύρρευστο σκέτο γιαούρτι ή στραγγιστό γιαούρτι
- αλάτι
Διαδικασία
Σε ένα µπολ αναµειγνύουµε το κύµινο, τον κόλιανδρο, το γκαράµ µασάλα και τον κουρκουµά και τα τρίβουµε πάνω στο κοτόπουλο.
Βάζουµε το µισό κρεµµύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και την κοµµένη ντοµάτα σε έναν πολυκόφτη και ανακατεύουµε µέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός.
Ζεσταίνουµε το λάδι σε µια κατσαρόλα ή σε ένα µεγάλο τηγάνι, σε χαµηλή φωτιά και προσθέτουµε το υπόλοιπο κρεµµύδι, τα γαρίφαλα, το κάρδαµο, την κανέλα και τα φύλλα κάρι (αν βάλουµε). Σοτάρουµε για 2-3 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει το κρεµµύδι. Προσθέτουµε τον πολτό της ντοµάτας και του κρεµµυδιού και ανακατεύουµε για 5 λεπτά. Αλατίζουµε και προσθέτουµε ανακατεύοντας το καρυκευµένο κοτόπουλο και το γιαούρτι, και τα αφήνουµε να πάρουν βράση.
Χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και αφήνουµε το φαγητό να σιγοβράσει για 50 λεπτά ή µέχρι να διαχωριστεί το λάδι από τη σάλτσα. Ανακατεύουµε απαλά τα υλικά ανά διαστήµατα ή καλύτερα σείουµε την κατσαρόλα για να µην κολλήσει το κοτόπουλο. Αν η σάλτσα δεν έχει δέσει, αφήνουµε το φαγητό να σιγοβράσει για λίγα λεπτά χωρίς το καπάκι. Αλατίζουµε όσο θέλουµε και σερβίρουµε.