Κλασικό, οικογενειακό και αγαπημένο φαγητό. Για να ξεφύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα, το περιχύνουμε με μια σάλτσα από κρασί και μουστάρδα και μετά το φουρνίζουμε. Στη συνταγή η σεφ χρησιμοποιεί και καυτερό μπούκοβο, αλλά, αν δεν μας αρέσουν τα καυτερά, απλώς το παραλείπουμε.
Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο, σε 8 κομμάτια
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
1 κιλό πατάτες, σε λεπτές κυδωνάτες φέτες
200 ml λευκό κρασί, ξηρό
3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
50 ml χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα. Αδειάζουμε το κοτόπουλο μαζί με το λάδι σε γάστρα, βάζουμε γύρω γύρω τις πατάτες και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το σκόρδο με το μπούκοβο, το κρασί, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Περιχύνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες, κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και να γίνουν οι πατάτες.