Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΤο φρέσκο τζίντζερ έχει έντονη γεύση που δεσπόζει στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό αν δεν το συμπαθείτε ιδιαίτερα, βάλτε τη μισή ποσότητα. Αν θέλετε πιο ελαφρύ το φαγητό, αφαιρέστε τις πέτσες του κοτόπουλου πριν το μαγειρέψετε. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο στήθη ή μόνο μπούτια.
Υλικά
1 μικρό κοτόπουλο (900 γρ. περίπου)
6 κουτ. σούπας λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
1/2 κιλό μανιτάρια άσπρα
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε φέτες
2 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο στον τρίφτη
1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο
1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
1/3 του φλιτζ. τσαγιού λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
Μυστικά
Το φρέσκο τζίντζερ έχει έντονη γεύση που δεσπόζει στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό αν δεν το συμπαθείτε ιδιαίτερα, βάλτε τη μισή ποσότητα. Αν θέλετε πιο ελαφρύ το φαγητό, αφαιρέστε τις πέτσες του κοτόπουλου πριν το μαγειρέψετε. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο στήθη ή μόνο μπούτια.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με λεμόνι και τζίντζερ, ζητάμε από το κρεοπωλείο να μας κόψει το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια, το πλένουμε και το βάζουμε σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα, όπως είναι χωρίς να το στεγνώσουμε.
Το μαγειρεύουμε έτσι σκέτο, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά του και τότε προσθέτουμε το λάδι και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για λίγο.
Μόλις αρχίσει να ροδίζει προσθέτουμε τα μανιτάρια, την πατάτα και τα ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά και βραστό νεράκι μέχρι που να σκεπάζει τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Το σκόρδο το τρίβουμε λίγο με τα δάχτυλα να φύγουν τα εξωτερικά φύλλα και ψαλιδίζουμε τα «μουστάκια», αν έχει. Το πλένουμε και το βάζουμε στο κέντρο της κατσαρόλας.
Όταν το φαγητό μαγειρευτεί και μείνει με τη σάλτσα του, το σκόρδο αν θέλουμε το πετάμε.
Μπορούμε όμως να το πιέσουμε με την κουτάλα να αφήσει τα ζουμιά του και πετάμε το υπόλοιπο. Έτσι μυρίζει πιο όμορφα το φαγητό.