Κείμενο: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο λάχανο τουρσί σε συνδυασμό με το μπέικον, την πιπεριά Φλωρίνης και την μουστάρδα απογειώνουν το κοτόπουλο.
Υλικά
1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
400 γρ. λάχανο σε άλμη, πολύ καλά στραγγισμένο (το βρίσκουμε σε βάζα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τις ελιές, τις πιπεριές Φλωρίνης, τις πίκλες κ.ά.)
2 μέτρια καρότα, σε ψιλά καρέ
1 πιπεριά Φλωρίνης (από βαζάκι), καλά στραγγισμένη, κομμένη σε λωρίδες
150 ml ελαιόλαδο
1 γεμάτη κουτ. σούπας μουστάρδα, της αρεσκείας μας
1 κουτ. σούπας ξερός κόλιανδρος, κοπανισμένος σε σκόνη
4 - 5 φέτες καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο
2 μικρά κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 3 - 4 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το κοτόπουλο με λάχανο «τουρσί», μπέικον και σέλινο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με 50 ml από το λάδι, τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο.
Αλείφουμε με αυτό το μείγμα το κοτόπουλο πάνω και κάτω από την πέτσα.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ευρύχωρο ταψί, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και το φουρνίζουμε.
Ψήνουμε αρχικά για 30 λεπτά.
Γαρνιτούρα
Αν το λάχανο που αγοράσαμε είναι σε κομμάτια και όχι ψιλοτριμμένο, το ψιλοκόβουμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 50 ml λάδι και σοτάρουμε το λάχανο για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.
Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά.
Ρίχνουμε 100 ml νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει κάπως το καρότο.
Προσθέτουμε την πιπεριά, το μπέικον, το μαϊντανό και το σέλινο και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε.
Ξεφουρνίζουμε το ταψί και απλώνουμε γύρω από το κοτόπουλο το μείγμα της κατσαρόλας.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για άλλα 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο και να γίνει.
Για να είμαστε σίγουροι, το ελέγχουμε με θερμόμετρο μαγειρικής που καρφώνουμε στο πιο χοντρό μέρος του στήθους: είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 70° C.
Εναλλακτικά, τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι το κρέας στο στήθος και το μπούτι: πρέπει το υγρό που θα βγει να είναι διαυγές, όχι ροζ.
Προσοχή: Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε κάθε τόσο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το λάχανο για να μην καεί στην επιφάνειά του. Επίσης, αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
Αφήνουμε το κοτόπουλο με λάχανο «τουρσί», μπέικον και σέλινο να ξεκουραστεί για 20 λεπτά στον σβηστό φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα, προτού σερβίρουμε.