Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης
Αποθήκευση για αργότεραΧειμωνιάτικο, οικογενειακό, με ζουμερή σάλτσα και απίθανη γεύση. Το συνοδεύουμε με μια μαλακή φέτα αλειμμένη σε ζεστό ψωμί με προζύμι. Η συνταγή είναι του σεφ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΙΑΦΑΚΑ.
Υλικά
1 μέτριο κοτόπουλο, σε 6-8 κομμάτια
1 μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένο
2 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα
2 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
420 γρ. (1 κονσέρβα) ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα με το πιρούνι
200 ml λευκό, ξηρό κρασί
1 ξυλάκι κανέλας
1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το λάχανο, τα πράσα, τα καρότα και το σέλερι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, 500 ml νερό και τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο, προσεκτικά πάνω στα λαχανικά (μαζί και τα ζουμιά που θα έχει βγάλει), χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ