Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΗ k’dra είναι µια βερβερική µέθοδος για να µαγειρεύεται κοτόπουλο και χαρακτηριστικό της είναι η µεγάλη ποσότητα από αρωµατικό smen (βούτυρο κλαριφιέ) και κρεµµύδι που χρησιµοποιείται, καθώς και τα ρεβίθια και ο κρόκος. Στη συνταγή αυτή έχει περιοριστεί η ποσότητα του smen. Αντί για smen, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε βούτυρο γάλακτος σε βάζο.
Υλικά
- 60 γρ. αρωµατικό βούτυρο smen ή βούτυρο γάλακτος (πωλείται σε βάζο)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κρεµµύδια ξερά, κοµµένα σε λεπτές φέτες
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι
- 1 κοτόπουλο βάρους περίπου 1½ κιλού, σε 8 κοµµάτια
- 1/8 κουτ. γλυκού κρόκος (σαφράν), σε σκόνη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 250 γρ. ρεβίθια (µουλιασµένα αποβραδίς)
- αλάτι
- 3 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα, και λίγα ακόµα για το σερβίρισµα
- φέτες λεµονιού, για το σερβίρισµα
Διαδικασία
Στραγγίζουµε τα ρεβίθια, τα βάζουµε σε µια κατσαρόλα µε φρέσκο νερό που να τα σκεπάζει και τα σιγοβράζουµε για περίπου 1 ώρα ή µέχρι να µαλακώσουν, προσθέτοντας αλάτι προς το τέλος του µαγειρέµατος.
Παράλληλα, λιώνουµε το βούτυρο σε ένα µεγάλο τηγάνι. Προσθέτουµε το 1/3 από το κρεµµύδι και σοτάρουµε σε µέτρια φωτιά για 5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε το τζίντζερ, το µαύρο πιπέρι και το κοτόπουλο και τσιγαρίζουµε για 2-3 λεπτά χωρίς να αφήσουµε το κοτόπουλο να πάρει χρώµα, γυρίζοντάς το ανά διαστήµατα. Προσθέτουµε το υπόλοιπο κρεµµύδι, 310 ml νερό, τον κρόκο, το ξυλάκι της κανέλας και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήνουµε να πάρουν αργά βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 45 λεπτά.
Προσθέτουµε τα ρεβίθια στο κοτόπουλο µαζί µε τον µαϊντανό και ανακατεύουµε απαλά. Στη συνέχεια τα σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 15 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει το κοτόπουλο.
Βγάζουµε το κοτόπουλο µε τρυπητή κουτάλα, έτσι ώστε η σάλτσα να παραµείνει στην κατσαρόλα. Βράζουµε τα ρεβίθια και τη σάλτσα που έχει παραµείνει στην κατσαρόλα για 7-8 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα και να µειωθούν τα υγρά.
Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και τσιγαρίζουµε γρήγορα το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά. Χαρακτηριστικό της βερβερικής µαγειρικής είναι να ροδίζεται το κοτόπουλο (και το αρνί) αφού βράσει. Έτσι σχηµατίζεται µια ελκυστική χρυσή κρούστα στο κρέας, βελτιώνοντας την εµφάνιση και τη γεύση του.
Σερβίρουµε το κοτόπουλο µε τα ρεβίθια και τη σάλτσα. Πασπαλίζουµε µε τον έξτρα µαϊντανό και σερβίρουµε µε φέτες λεµονιού και ξεροψηµένο ψωµί.