Κοτόπουλο μαγειρεμένο στην κατσαρόλα, μελωμένο και έξτρα θρεπτικό.
Υλικά
700 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, σε κύβους 2 - 3 εκ.
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 μέτριο κουνουπίδι (περίπου 1.200 γρ.), χωρισμένο σε μικρά μπουκέτα
300 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
50 ml λευκό ξηρό κρασί ή ούζο
τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερός, κοπανισμένος
1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με κουνουπίδι και ντομάτα κονσέρβας, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μαζί με το σκόρδο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Αφαιρούμε και πετάμε το σκόρδο, βγάζουμε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος, στην άκρη.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Σβήνουμε με το κρασί ή το ούζο και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά, έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε απαλά για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.
Ρίχνουμε την ντομάτα, το δεντρολίβανο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι (προσοχή μη λιώσει).
Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το λεμόνι, το δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το κουνουπίδι με το κοτόπουλο για περίπου 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε, το κοτόπουλο με κουνουπίδι και ντομάτα κονσέρβας, με ζεστές φέτες χωριάτικου ψωμιού, αλειμμένες με πάστα ελιάς, και μια τηγανιά πατάτες.