Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο μυστικό της νοστιμιάς είναι στην κρούστα μυρωδικών...
Υλικά
Για το κοτόπουλο
- 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα στη μέση οριζοντίως κατά μήκος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 8 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες πάχους περίπου 1 - 1,5 εκ., μαζί με τους ανθούς τους (αν έχουν)
- 2 μικρές σκελίδες σκόρδου, σε λεπτά φετάκια
- περίπου 15 ντοματίνια
- 100 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας για το ταψί
Για την κρούστα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή ολικής άλεσης αν προτιμάτε) ή φρυγανιά τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- ελάχιστη γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
- 1/2 κοφτό κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι, τριμμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κρούστα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της κρούστας (αλεύρι ή φρυγανιά, ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, κόλιανδρος, μαϊντανός, ξύσμα, κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο).
Κοτόπουλο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κομμένα φιλέτα του κοτόπουλου. Τα πασπαλίζουμε καλά με αλατοπίπερο και από τις δύο πλευρές και τα στρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο ταψάκι που να τα χωράει άνετα. Ανάμεσα στα φιλέτα στριμώχνουμε τα κολοκυθάκια, τους ανθούς, τα φετάκια σκόρδου και τα κομμένα ντοματίνια.
Περιχύνουμε με τα 100 ml ελαιόλαδο και σκορπίζουμε στο ταψί το μείγμα της κρούστας, φροντίζοντας να καλύψουμε εντελώς το κοτόπουλο και τα λαχανικά, χωρίς να αφήσουμε κενά. Βάζουμε το ταψάκι στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η κρούστα να ροδίσει και τα φιλέτα να ψηθούν καλά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με απλό πιλάφι.