Ο Χριστόφορος Πέσκιας μαγειρεύει το τέλειο κοκκινιστό κοτόπουλο. Χωρίς μυστικά.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο, κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό, βάρους περίπου 1.800 γρ., κομμένο στα 8
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 4 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες αλλά ολόκληρες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή 2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα (με τα ζουμιά τους)
- 1 φύλλο δάφνης
- 100 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
- 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια
- 1/4 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή πριν τα χρησιμοποιήσουμε
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Αλατίζουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Βάζουμε τα κομμάτια του πουλερικού και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αν δεν χωράνε όλα μεμιάς, τα σοτάρουμε σε δόσεις για να ροδίσουν σωστά. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και στο λάδι της κατσαρόλας σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1/2 λεπτό, προσέχοντας να μη μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει.
Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τις ντομάτες και το φύλλο δάφνης, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Τότε, βγάζουμε από την κατσαρόλα τα στήθη που θα έχουν ήδη μαλακώσει καλά, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και τα διατηρούμε ζεστά (αν τα αφήσουμε παραπάνω στην κατσαρόλα, θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν). Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τα μπούτια για άλλα περίπου 30 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά και με κλειστή κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν και το ψαχνό να ξεκολλά εύκολα από το κόκαλο.
Κατά το μαγείρεμα, προσθέτουμε νερό μόνο αν στεγνώσει το φαγητό προτού γίνει. Όσο λιγότερο νερό καταφέρουμε να προσθέσουμε, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό. Στο τέλος η σάλτσα πρέπει να είναι μελωμένη. Βάζουμε και πάλι τα κομμάτια του στήθους στο σκεύος, για να ζεσταθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα δυόσμου την τελευταία στιγμή, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά.
Τα τελευταία λεπτά μαγειρέματος του κοτόπουλου, βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα μακαρόνια, περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με τριμμένη μυζήθρα.