Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1 κοτόπουλο, περίπου 1.200 γρ., κομμένο σε 6-8 κομμάτια
- 80 γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. βούτυρο
- 3-4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- χυμός από 1 λεμόνι 2 κρόκοι αυγού
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- κανέλα, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, να υπερκαλύψει το κοτόπουλο κατά 5 εκ., αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, το κρατάμε στην άκρη, όπως επίσης και τον ζωμό. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου σε μέτρια φωτιά. Πασπαλίζουμε το βρασμένο κοτόπουλο με το κορν φλάουρ και το σοτάρουμε (σε δόσεις) για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα. Ρίχνουμε σε μικρές ποσότητες όλο τον ζωμό και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας που είχαμε αφήσει στην άκρη, χτυπώντας το μείγμα συνέχεια, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο και να μην κόψει. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και σείουμε ελαφρώς να αναμειχθεί.
Σερβίρουμε τη σούπα με λίγη τριμμένη κανέλα ή, αν προτιμάμε, με πιπέρι και το κοτόπουλο μέσα στη σούπα ή δίπλα.