Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο εστραγκόν έχει µια λεπτή αλλά χαρακτηριστική γεύση γλυκόριζας και είναι ένα από τα µυρωδικά του γαλλικού µπουκέ γκαρνί. Ταιριάζει εξαιρετικά µε το κοτόπουλο, ιδίως όταν συνδυάζεται µε κρέµα γάλακτος µαγειρεµένη µε εστραγκόν.
Υλικά
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένο φρέσκο εστραγκόν – το βρίσκουµε σε γλαστράκια σε φυτώρια και σε µεγάλα σούπερ µάρκετ ή το αντικαθιστούµε µε 2 κουτ. γλυκού ξερό, τριµµένο
- 1 µικρή σκελίδα σκόρδου, λιωµένη
- 50 γρ. βούτυρο µαλακό
- 1 κοτόπουλο βάρους 1.600 γρ., κοµµένο σε 8-10 µερίδες
- 2 κουτ. σούπας λάδι
- 2 κουτ. σούπας λευκό κρασί
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 170 ml κρέµα γάλακτος µε 35% λιπαρά
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Αναµειγνύουµε τη µισή ποσότητα εστραγκόν µε το σκόρδο και το µισό βούτυρο. Αλατοπιπερώνουµε και αλείφουµε τα κοµµάτια του κοτόπουλου µε το µείγµα.
Ζεσταίνουµε το υπόλοιπο βούτυρο µε το λάδι σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, και ροδίζουµε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές για 5-6 λεπτά. Ρίχνουµε το κρασί, αφήνουµε 2 λεπτά να εξατµιστεί το αλκοόλ και προσθέτουµε 200 ml νερό. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και µαγειρεύουµε για περίπου 1 ώρα ή µέχρι το κοτόπουλο να γίνει τρυφερό και οι χυµοί να βγαίνουν διάφανοι όταν τρυπάµε το µπούτι του µε ένα λεπτό µαχαίρι. Το βγάζουµε σε πιατέλα και το καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό.
Ρίχνουµε το αλεύρι στην κατσαρόλα µε τα υγρά και ανακατεύουµε γρήγορα µε ένα σύρµα, µέχρι να διαλυθεί το αλεύρι και να µην έχει σβόλους και συνεχίζουµε το βράσιµο για 1-2 λεπτά ακόµη, µέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρώς.
Προσθέτουµε το υπόλοιπο εστραγκόν και την κρέµα γάλακτος, ανακατεύουµε και µαγειρεύουµε για άλλα 2-3 λεπτά, µέχρι να «δέσει» η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουµε και αποσύρουµε από τη φωτιά. Περιχύνουµε το κοτόπουλο µε τη σάλτσα και σερβίρουµε.