Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο κοφτό μακαρονάκι γίνεται μαζί με το κοτόπουλο στην γάστρα, με αποτέλεσμα να παίρνει όλη την πλούσια γεύση του.
Υλικά
4 μπούτια κοτόπουλου, ολόκληρα
100 ml ελαιόλαδο
1 κιλό σπανάκι (ζυγισμένο ακαθάριστο), καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο
250 γρ. μακαρονάκι κοφτό
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα (με το χυμό τους)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το κοτόπουλο γιουβέτσι, με σπανάκι και κοφτό μακαρονάκι, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο περίπου 3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα ή τσιμπίδα σε ένα μεγάλο πιάτο και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά ή έως ότου μαλακώσει λίγο.
Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματιστεί το λάδι.
Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, ρίχνουμε την ντομάτα, 800 ml νερό, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει κάπως και να μισογίνει το κοτόπουλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Μεταφέρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του σε γάστρα ή σε βαθύ ταψί, ρίχνουμε το σπανάκι και το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε (χωρίς να σκεπάσουμε το σκεύος) για περίπου 20 – 25 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ζυμαρικό και το κοτόπουλο.
Κάθε 7 - 8 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το φαγητό στον πυθμένα του σκεύους και να ψηθεί ομοιόμορφα.
Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Ξεφουρνίζουμε το κοτόπουλο γιουβέτσι, με σπανάκι και κοφτό μακαρονάκι, ρίχνουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.