Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΈνα από τα πιο αναγνωρίσιμα πιάτα της ινδικής κουζίνας, που σερβίρεται σε ινδικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Το μυστικό είναι βέβαια στο μείγμα μπαχαρικών της μαρινάδας.
Υλικά
- 500 γρ. φιλέτα από στήθος κοτόπουλου σε κύβους
Για τη μαρινάδα
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας γκαράµ µασάλα (το φτιάχνουμε μόνοι μας ή αγοράζουμε έτοιμο από μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
- 11/2 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 4 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 5 εκ., σε φέτες
- 1 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου, κοµµένα
- 130 ml στραγγιστό γιαούρτι
Για τη σάλτσα
- 1 κουτ. σούπας λάδι
- 1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 2 κάψες κάρδαµου
- 2 σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες
- 400 γρ. ντοµάτες κονκασέ σε κονσέρβα
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας γκαράµ µασάλα (το φτιάχνουμε μόνοι μας ή αγοράζουμε έτοιμο από μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
- 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού ακατέργαστη ζάχαρη τζάγκερι ή µαλακή καστανή ζάχαρη
- 310 ml κρέµα γάλακτος
- 1 κουτ. γλυκού αµύγδαλα, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
Διαδικασία
Για τη µαρινάδα, ανακατεύουµε τα υλικά σε έναν πολυκόφτη µέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός και αλατίζουµε.
Βάζουµε τους κύβους του κοτόπουλου σε ένα µπολ µε τη µαρινάδα και ανακατεύουµε καλά. Σκεπάζουµε και τους αφήνουµε να µαριναριστούν όλο το βράδυ στο ψυγείο.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C. Περνάµε το κοτόπουλο σε τέσσερα µεταλλικά σουβλάκια. Λαδώνουµε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούµε στην ψηλότερη θέση. Από κάτω στε-ρεώνουµε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν µέσα τα υγρά του ψησίµατος και να µη λερώσουµε το φούρνο. Βάζουµε τα σουβλάκια στη σχάρα και ψήνουµε για 15-20 λεπτά ή µέχρι να ψηθεί τελείως το κοτόπουλο και να ροδίσει στις άκρες.
Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα τηγάνι ή µια κατσαρόλα σε χαµηλή φωτιά. Προσθέτουµε το κρεµµύδι και τις κάψες του κάρδαµου και σοτάρουµε για 3-4 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει το κρεµµύδι και να αρχίσει να ροδίζει. Προσθέτουµε το γιαούρτι στην κατσαρόλα και µαγειρεύουµε για 1 λεπτό. Προσθέτουµε την ντοµάτα και µαγειρεύουµε για λίγα λεπτά µέχρι να πήξει το µείγµα.
Προσθέτουµε την κανέλα, το γκαράµ µασάλα, το τσίλι και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα, και µαγειρεύουµε για 1 λεπτό. Προσθέτουµε ανακατεύοντας την κρέµα γάλακτος και τα αµύγδαλα, και στη συνέχεια τα ψηµένα κοµµάτια κοτόπουλο tikka. Τα αφήνουµε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά ή µέχρι να αναµειχθεί το κοτόπουλο µε τα υπόλοιπα υλικά. Γαρνίρουµε µε τα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού και σερβίρουµε.