Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΟ όρος «tikka» αναφέρεται σε κοπή κρέατος σε μικρότερα, φιλεταρισμένα κομμάτια. Το κρέας μπορεί να είναι αρνί, χοιρινό ή κοτόπουλο – το τελευταίο είναι το πιο δημοφιλές tikka στην Ινδία. Μετά το μαρινάρισμα, περνιέται σε σούβλα και ψήνεται στο ταντούρι, τον κεραμικό κωνικό φούρνο. Εμείς, θα το ψήσουμε στο γκριλ.
Krishna Pokharel
Υλικά
800 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
Για τη μαρινάδα
2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
αλάτι
4 γεμάτες κουτ. σούπας γιαούρτι
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 1⁄2 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, καλά κοπανισμένος
2 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κοφτό κουτ. γλυκού κουρκουμάς
1 1⁄2 κοφτό κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
ελάχιστο κοκκινοπίπερο
1 κουτ. γλυκού γκαράμ μασαλά (το βρίσκουμε έτοιμο σε καλά μπαχαράδικα)
λίγο λάδι ή βούτυρο, για το σκεύος
Διαδικασία
Σε φαρδύ και ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε με τα χέρια, μέχρι τα κομμάτια να καλυφθούν πλήρως από το μείγμα.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες, να μαριναριστεί.
Προθερμαίνουμε το γκριλ σε μέτρια θερμοκρασία. Βγάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου από το ψυγείο και, χωρίς να τα σκουπίσουμε, τα περνάμε σε 4 μακριά σουβλάκια, κατά προτίμηση μεταλλικά.
Ψήνουμε σε ελαφρώς λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντας τακτικά τις σούβλες, και ελέγχουμε αν είναι ψημένα κόβοντας ένα κομμάτι κοτόπουλο στη μέση: δεν πρέπει να υπάρχει το παραμικρό κοκκινωπό σημείο, αλλιώς ψήνουμε για λίγο ακόμα.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και, κατά προτίμηση, σε μαντεμένιες πλάκες ή πιάτα, τα οποία έχουμε βάλει επίσης να ζεσταθούν καλά στον φούρνο για μερικά λεπτά.
Συνοδεύουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας.