
Φωτογραφία: Melanie Jenkins, Mark O' Meara
Αποθήκευση για αργότεραΈνα ελαφρύ και πρωτότυπο γεύμα. Οι χοιρινές κοτολέτες ταιριάζουν γάντι με τα ψητά μήλα και η σαλάτα σελινόριζας ολοκληρώνει το σύνολο.
Niki Bezzant
Sally Parker
Sarah Swein
Υλικά
- 4 χοιρινές κοτολέτες (πολύ λεπτές μπριζόλες από τα πλευρά) βάρους 120 γρ. η καθεμία (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να ξεγυμνώσει το κόκαλο από ψαχνό και λίπος)
- ελάχιστο ελαιόλαδο
- 2 μικρά κόκκινα μήλα, ξεφλουδισμένα
- 1/4 κούπας σιρόπι σφενδάμου (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 1⁄2 κουτ. σούπας μέλι της επιλογής μας
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι
- 1 σελινόριζα, καθαρισμένη
- 1/3 κούπας μαγιονέζα light
- 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα τύπου Ντιζόν
- 1/2 μάτσο φρέσκο σχοινόπρασο (ή 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις χοιρινές κοτολέτες με ψητά μήλα και σαλάτα σελινόριζας, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 200° C. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ψεκάζουμε ή αλείφουμε με ελάχιστο λάδι τις κοτολέτες και τις σοτάρουμε (σε δόσεις αν δεν χωράνε μονομιάς) για 2 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να χρυσίσουν. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και μεταφέρουμε στο ταψί.
- Αν έχουμε το ειδικό εργαλείο, βγάζουμε τους πυρήνες από τα μήλα, διαφορετικά τα αφήνουμε ως έχουν. Τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
- Ψεκάζουμε ή αλείφουμε το τηγάνι (στο οποίο ροδίσαμε τις μπριζόλες) με ελάχιστο λάδι και σοτάρουμε τα μήλα, προσεκτικά για να μη σπάσουν, σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Μεταφέρουμε τις ροδέλες μήλου πάνω στις μπριζόλες, περιχύνουμε με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι.
- Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν οι κοτολέτες.
- Στο μεταξύ, γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό, προσθέτουμε το ξίδι και μερικά παγάκια.
- Κόβουμε τη σελινόριζα σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια πάχους περίπου 0,3 εκ. Εναλλακτικά, την τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τη βάζουμε στο μπολ με το παγωμένο νερό και την αφήνουμε για 5 λεπτά (έτσι θα μείνει τραγανή).
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα, το σχοινόπρασο και αλατοπίπερο.
- Στραγγίζουμε τη σελινόριζα, τη στεγνώνουμε καλά σε πετσέτα και την ενώνουμε με το μείγμα μαγιονέζας.
- Σερβίρουμε τις κοτολέτες με τα μήλα, περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού και συνοδεύουμε με τη σαλάτα σελινόριζας και βραστά λαχανικά της αρεσκείας μας (π.χ. αρακάς, μπουκετάκια μπρόκολου, στικ καρότου, φασολάκια κ.λπ.).