
Φωτογραφία: Δημήτρης Αλβανός
Αποθήκευση για αργότεραΈνα φανταστικό ανοιξιάτικο πιάτο, μια σαλάτα που ολοκληρώνεται στο ταψί, όλο γεύση, χρώματα και αρώματα. Με πατατούλες, φρέσκα κουκιά, ντοματίνια και αυγά με κρόκο μελάτο που ρέει.
Δημήτρης Κοντόπουλος
Υλικά
- 600 γρ. μικρές πατατούλες (baby), καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους (ή μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα)
- 500 γρ. φρέσκα κουκιά (χωρίς τα λουβιά)
- 6-7 λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια, με το πράσινο μέρος, λεπτοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. γλυκού γλυκιά καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1/2 πιπερίτσα τσίλι (ή όση αντέχουμε), ψιλοκομμένη
- 4 αυγά
- 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις πατατούλες baby με φρέσκα κουκιά, αυγά και κόλιανδρο βράζουμε τις πατατούλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, για περίπου 20 λεπτά (ή για 40-45 λεπτά, αν είναι μεγαλύτερες), μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
- Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε στα τέσσερα. Αφήνουμε κατά μέρος.
- Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα κουκιά και τα ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ξανά ο βρασμός.
- Τα στραγγίζουμε και αφαιρούμε το «μάτι» και το περίβλημα κάθε σπόρου.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το σκόρδο για 1-2 λεπτά, μέχρι απλώς να μαραθούν ελαφρά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-200°C.
- Σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί βάζουμε τις κομμένες πατάτες, τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το σκόρδο, τα κουκιά, την πάπρικα, το κύμινο και την πιπερίτσα τσίλι.
- Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, απλώνουμε ομοιόμορφα τα υλικά και σπάμε πάνω τους τα αυγά, σε απόσταση το ένα από το άλλο.
- Ψήνουμε για 10-14 λεπτά, μέχρι να σφίξουν τα ασπράδια αλλά οι κρόκοι να μείνουν μελάτοι. Παράλληλα, θα έχουν μαλακώσει και ροδίσει και οι πατάτες.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, σκορπίζουμε στη σαλάτα τα ντοματίνια, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Σερβίρουμε αμέσως.