Ο Ιάκωβος Κουσαθανάς ετοίμασε μια πολύ ντελικάτη κοτόπιτα, ιδανική πρόταση για ένα πρόχειρο κάλεσμα.
Υλικά
Για το φύλλο
- 400 γρ. αλεύρι
- 100 ml ελαιόλαδο
- 120 γρ. γιαούρτι πρόβειο
- 1 αυγό
- 4 γρ. μαγιά σκόνη
- αλάτι
- περίπου 120 γρ. νερό, ή όσο χρειαστεί
Για τη γέμιση
- 400 γρ. κοτόπουλο, φιλέτο
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι
- 200 ml ζωμό κοτόπουλου, από το νερό που έβρασε το κοτόπουλο
- μοσχοκάρυδο
- λευκό πιπέρι
- 2 αυγά
- 50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
- 100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
Διαδικασία
Πλένουμε, καθαρίζουμε και βράζουμε το κοτόπουλο, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα. Κρυώνουμε το κοτόπουλο και κρατάμε το ζωμό.
Ετοιμάζουμε μια εύπλαστη ζύμη με αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο νερό, γιαούρτι, αυγά, μαγιά, αλάτι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρώς το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας, το κοτόπουλο που έχουμε ψιλοκόψει και τον ζωμό από το κοτόπουλο που βράσαμε. Μετά απο 5 λεπτά το βγάζουμε από τη φώτια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κεφαλογραβιέρα, αβγά και ενσωματώνουμε όλα τα υλικά.
Ανοίγουμε φύλλο και στρώνουμε το μισό σ' ένα βουτυρομένο ταψί. Προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε με το υπόλοιπο φύλλο.
Αλείφουμε με αβγό χτυπημένο, χαράσσουμε την πίτα ή τρυπάμε τη ζύμη μ' ένα πιρούνι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40' περίπου.