Ζουμερό κοτόπουλο με δροσερή σαλάτα κολοκυθιού ότι πρέπει για τις ζεστές μέρες του Ιουλίου.
Υλικά
- 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε φέτες, πάχους περίπου 2 εκ.
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
- 1 κουτ. σούπας κόλιανδρος ξερός, κοπανισμένος
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κολοκυθοσαλάτα
- 8 μεσαίου μεγέθους κολοκύθια, τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος ή βασιλικός (ή ανάμεικτα), ψιλοκομμένα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλάτι
Διαδικασία
Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι και τα στύβουμε με τα χέρια μας, να φύγουν τα περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μυρωδικό και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το κοτόπουλο, τη μουστάρδα, τον κόλιανδρο, τη δάφνη, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το κοτόπουλο όπως είναι με τη μουστάρδα και τα αρωματικά και «ψήνουμε» για περίπου 6 - 7 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και γυρίζοντας το κοτόπουλο, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Προσθέτουμε το κρασί και τη ρίγανη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη το φαγητό για λίγα λεπτά, να ξεκουραστεί.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με την ωμή κολοκυθοσαλάτα.
Συνοδεύουμε με: κρίθινα παξιμάδια και πράσινες ελιές.
Στο ποτήρι μας: τα αρωματικά καθορίζουν τις οινικές επιλογές. Φρέσκο Ξινόμαυρο στην ερυθρή ή τη ροζέ εκδοχή του θα τα συνόδευε με αξιοπρέπεια. Οπως επίσης και ένα Pinot Noir. Η λευκή επιλογή θα ήταν ένα Chardonnay.