Συνταγή: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜέσα - έξω, μέσα - έξω από το φούρνο και τα κοπανάκια θα ψηθούν και θα γίνουν νοστιμότατα.
Υλικά
- 12 κοπανάκια κοτόπουλου (το κάτω μέρος από το μπούτι. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε φτερούγες)
- 100 γρ. ρυζάλευρο ή καλαμποκάλευρο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 180 γρ. γιαούρτι
- 1 κουτ. σούπας καυτερή σάλτσα Sriracha (είδος σάλτσας από πάστα κόκκινης πιπεριάς, ξίδι και σκόρδο - τη βρίσκουμε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα) ή σόγια σος με λίγο ταμπάσκο
Για το άλειμμα γιαουρτιού
- 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 160 γρ. ροκφόρ ή μπλε τυρί
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, ιδανικά στη λειτουργία του αέρα. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα, τα περνάμε από το μισό ρυζάλευρο, να παναριστούν από όλες τις πλευρές, και τα βάζουμε σε ένα ταψί που να τα χωράει άνετα. Τα ψήνουμε για περίπου 7 λεπτά, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 8 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο, πετάμε τα υγρά που έχουν αφήσει στο ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την καυτερή σάλτσα και μαρινάρουμε στο μείγμα τα κοπανάκια για περίπου 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο πάλι στους 200° C και βάζουμε μέσα και το ταψί, χωρίς περιεχόμενο. Στραγγίζουμε τα κοπανάκια από τη μαρινάδα, τα περνάμε πάλι από το ρυζάλευρο και τα βάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν, γυρίζοντάς τα μία φορά. Ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί στο εσωτερικό, δεν θα πρέπει να έχει μείνει κανένα ροζ σημείο. Διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμη. Αν χρησιμοποιήσουμε φτερούγες, ψήνουμε για 12 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σάλτσα: Χτυπάμε στο μούλτι το ροκφόρ με το γιαούρτι. Σερβίρουμε τα κοπανάκια με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με βραστά λαχανικά.
Στο ποτήρι μας: Ενα κρητικό Roussanne, ένα βορειοελλαδίτικο Viognier.