Συνταγή: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΓεμιστά κολοκυθάκια με μελωμένη γέμιση σκέτη απόλαυση χάρη στα καραμελωμένα κρεμμύδια και τη γλυκιά σταφίδα.
Υλικά
- 6 μεγάλα και παχουλά κολοκύθια, κατά προτίμηση στρογγυλά (σε αρκετά μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και σε λαϊκές αγορές)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα κρεμμύδια
- 1 κιλό ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 8 - 10 κεδροκούκουτσα ξερά, κοπανισμένα (στα μπαχαράδικα αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εναλλακτικά, βάζουμε 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη, με διαφορετικό αποτέλεσμα)
- 60 γρ. σταφίδες, της αρεσκείας μας
- 50 ml ξίδι, κατά προτίμηση από λευκό κρασί ή μηλόξιδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, χοντροθρυμματισμένη + επιπλέον για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Γέμιση: Σε ένα ευρύχωρο σκεύος, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 2 - 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και τα κεδροκούκουτσα, ανακατεύουμε απαλά, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να «μελώσουν».
Ελέγχουμε κάθε τόσο και, αν δούμε ότι αρχίζουν να κολλάνε στον πυθμένα του σκεύους, προσθέτουμε ελάχιστο νερό (περίπου 1 - 2 κουτ. σούπας), ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη μισή φέτα και ανακατεύουμε.
Κολοκύθια: Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
Κόβουμε και πετάμε την άκρη με το κοτσάνι κάθε κολοκυθιού και αφαιρούμε την ψίχα από το εσωτερικό τους, αφήνοντας μόνο το κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ. Κρατάμε την ψίχα σε μπολ στο ψυγείο για άλλη χρήση (π.χ. σε μια ομελέτα με λαχανικά). Αν χρησιμοποιήσουμε μακρόστενα κολοκύθια, προτιμάμε μεγάλα, από τα οποία κόβουμε ένα «καπάκι» κατά μήκος και μετά τα αδειάζουμε από την ψίχα.
Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα ταψί που να τα χωράει ιδανικά ακριβώς, τα περιχύνουμε με το λάδι, τα πασπαλίζουμε με το σκόρδο, το θυμάρι, πιπέρι και μπόλικο αλάτι και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Τα ξεφουρνίζουμε, τα γεμίζουμε -προσεχτικά για να μην καούμε- με τη γέμιση, τα καλύπτουμε με λαδόχαρτο και τα ψήνουμε για άλλα 20 - 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκύθια και να αναμειχθούν οι γεύσεις. Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε την υπόλοιπη φέτα και σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο ή ως ένα κάπως πιο ιδιαίτερο γεύμα συνοδεία πράσινων ελιών και ψωμιού. Στο πλάι μπορούμε να σερβίρουμε και λίγη φέτα θρυμματισμένη επιπλέον, για να προσθέσει ο καθένας στη μερίδα του.
Στο ποτήρι μας: Μια Ντεμπίνα, ένα Θραψαθήρι.