Πλούσια γέμιση, πολύπλοκα αρώματα, πικάντικη, βουτυρένια γραβιέρα και μπέικον μαζί με σταφίδες και κουκουνάρια συνθέτουν ένα από τα πιο λιχούδικα γεμιστά.
Το κολοκυθάκι εξυπηρετεί στο γέμισμα και στο στήσιμο στο φούρνο να είναι στρογγυλό, χωρίς όμως να είναι μονόδρομος.
Υλικά
Για τη γέμιση
700 γρ. κιμάς ανάμεικτος (μοσχαρίσια ελιά + χοιρινός)
η σάρκα από τα κολοκύθια
50 γρ. σταφίδες μαύρες
50 γρ. κουκουνάρι
60 γρ. (3 φέτες) ψωμί χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε λίγο φρέσκο γάλα, καλά στυμμένο και θρυμματισμένο
2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
200 γρ. γραβιέρα, σε κυβάκια 1 εκ.
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον ζωμό
750 ml ζεστό νερό
1 κουτ. γλυκού τοματοπελτές
1 φύλλο δάφνης
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
10 κολοκύθια μεγάλα στρογγυλά, καλά πλυμένα
Διαδικασία
Κόβουμε τα «καπάκια» των κολοκυθιών και αφαιρούμε τη σάρκα από το εσωτερικό κάθε κολοκυθιού, την οποία ψιλοκόβουμε σε βαθύ μπολ.
Τακτοποιούμε τα κελύφη των κολοκυθιών σε βαθύ ταψί που να τα χωράει ακριβώς.
Γέμιση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με τη σάρκα κολοκυθιού.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Γεμιστά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζουμε μέχρι επάνω τα κολοκύθια με το μείγμα και σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του ζωμού και περιχύνουμε τα κολοκύθια. Ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα γεμιστά να γίνουν χλιαρά και σερβίρουμε.