Σερβίρουμε την κολοκυθόσουπα με ξερή μυζήθρα ή κεφαλοτύρι και μια κουταλιά τραγανά μανιτάρια.
Υλικά
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1.600 γρ. κολοκύθα, σε κύβους
1 μικρή πατάτα, χοντροκομμένη
500 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
1 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (ή 1 κοφτό κουτ. γλυκού σε σκόνη)
1/4 ματσάκι φρέσκος κόλιανδρος ή μαϊντανός, ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γρ. φρέσκα καφέ μανιτάρια, καθαρισμένα, σε χοντρές φέτες
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
120 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη (ή κεφαλοτύρι)
Διαδικασία
Για την κολοκυθόσουπα με τραγανά μανιτάρια και ξερή μυζήθρα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την κολοκύθα, την πατάτα και αλατοπίπερο. σοτάρουμε για ακόμα 4 λεπτά, ανακατεύοντας, και σβήνουμε με τον ζωμό και το γάλα.
Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά χωρίς καπάκι, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.Ρίχνουμε το τζίντζερ και τον φρέσκο κόλιανδρο και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Πολτοποιούμε τη σούπα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ (ή στο απλό μπλέντερ, σε δόσεις, και την ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα).
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το δεντρολίβανο μέχρι να ροδίσουν και να μείνουν με το λάδι τους.
Πετάμε το δεντρολίβανο, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε. αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε τη σούπα και ρίχνουμε σε κάθε πιάτο από 1 κουταλιά τραγανά μανιτάρια.