Κείμενο: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η κρεμμώδης κολοκυθόσουπα σερβίρεται ζεστή και γαρνίρεται με τρίμματα φέτας.
Υλικά
1 κιλό σάρκα κολοκύθας (καθαρό βάρος - περίπου 1½ κιλό ακαθάριστη), σε κύβους 1,5 εκ.
1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
250 γρ. κάστανα, βρασμένα* (για να γλιτώσουμε χρόνο, αγοράζουμε έτοιμα βρασμένα, καθαρισμένα και συσκευασμένα σε κενό αέρος κάστανα από το σούπερ μάρκετ)
1 κουτ. γλυκού κίτρινο κάρι σε σκόνη
2 λίτρα ζωμός κότας
100 ml ξινόγαλο (αριάνι - στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
150 γρ. φέτα σκληρή, πικάντικη, σε τρίμματα
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
* Πώς βράζουμε και καθαρίζουμε τα κάστανα;
Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι (όχι με ευλύγιστη λάμα) κόβουμε τα κάστανα στη μέση. Τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για περίπου 10 λεπτά. Πιέζοντάς τα μετά με τα δάχτυλα, γλιστράει σχετικά εύκολα το κάστανο, καθαρό από την εξωτερική, σκληρή φλούδα, αλλά και από το εσωτερικό ινώδες φλούδι, που με το βράσιμο έχει χαλαρώσει. Αν δεν γλιστρήσουν με τη μία, τα ξεφλουδίζουμε, πάλι εύκολα, με το μαχαίρι. Δεν τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, γιατί «στεγνώνει» η φλούδα τους, σκληραίνει και μετά δεν μπορούμε να τα καθαρίσουμε.
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και την κολοκύθα για περίπου 20 - 25 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε υγρά, ανακατεύοντας πότε-πότε μέχρι να μελώσει η κολοκύθα. Αυτό το παρατεταμένο σοτάρισμα θα κάνει την κολοκύθα -και τη σούπα- νοστιμότερη.
Προσθέτουμε τα κάστανα, το κάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά.
Μετά ρίχνουμε το ζωμό και δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά.
Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ ή στο μούλτι.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί.
Σερβίρουμε τη σούπα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με τρίμματα φέτας.