Υλικά
- 8 έτοιμα χωριάτικα φύλλα (είναι πιο χοντρά από τα φύλλα κρούστας και ζυμωμένα με ελαιόλαδο)
- 70 γρ. βούτυρο αγελάδος (για το άλειμμα)
Για τη γέμιση
- 1 κιλό (καθαρό βάρος) κολοκύθα, τριμμένη (μπορούμε να προμηθευτούμε και έτοιμες κομμένες φέτες κολοκύθας σε δισκάκια, στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ)
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 800 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 40 ml ελαιόλαδο
- 3 αυγά
- 150 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
- 300 ml φρέσκο γάλα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν όλα τα υγρά που θα βγάλει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, τη φέτα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και βουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί. Στρώνουμε 4 από τα φύλλα στο ταψί, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά, με τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων της βάσης, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα (σαν κορδόνι).
Αλείφουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.) Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας: Μια καλοφτιαγμένη πίτα και ένα ποτήρι κρασί αποτελούν ένα θαυμάσιο γεύμα. Διαλέγουμε λοιπόν τα κρασιά μας! Για τις πίτες όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει το τυρί, και κυρίως η φέτα, διαλέγουμε μια Μαντινεία με οξύτητα και άρωμα, ενώ, αν η γέμιση είναι πιο κρεμώδης (βλ. τραχανά), θα προτιμήσουμε ένα Chardonnay. Αντίθετα, στις πίτες με κίτρινα τυριά βάζουμε στα ποτήρια μας κι ένα ελαφρύ κόκκινο Αγιωργίτικο. Μαλαγουζιά, Sauvignon blanc, Βιδιανό και Ντεμπίνα θα συνοδεύσουν χορτόπιτες και λαχανόπιτες, ενώ ένα ξηρό, κοφτερό ροζέ από Ξινόμαυρο θα έρθει γάντι στις κρεμμυδόπιτες. Κόκκινα κρασιά με μέτριο σώμα, όπως είναι το Ξινόμαυρο ή η Λημνιώνα, θα συνοδεύσουν κιμαδόπιτες και μανιταρόπιτες με τον καλύτερο τρόπο.