Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑξιοποιούμε την κολοκύθα σε μια υπέροχη φθινοπωρινή πίτα.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 40 ml ελαιόλαδο (για το άλειµµα)
- 1 κουτ. σούπας µαυροκούκι (σε µπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή απλό σουσάµι (για τη φόρµα)
Για την κολοκύθα
- 800 γρ. κολοκύθα κόκκινη (καθαρισµένη), σε µεγάλους κύβους
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 70 ml ελαιόλαδο
Για την υπόλοιπη γέµιση
- το λευκό και τρυφερό πράσινο µέρος από 6 πράσα, σε λεπτές ροδέλες
- 70 ml ελαιόλαδο
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αυγά ελαφρώς χτυπηµένα
- 200 γρ. κασέρι πικάντικο, χοντροτριµµένο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
- 1 κουτ. σούπας ξερά φύλλα λουίζας, τριµµένα (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Κολοκύθα: Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 200° C. Βάζουµε στο κέντρο ενός µεγάλου κοµµατιού λαδόκολλας τα κοµµάτια της κολοκύθας. Πασπαλίζουµε µε αλατοπίπερο, τον κόλιανδρο και τη ζάχαρη, και περιχύνουµε µε το λάδι. Διπλώνουµε τις άκρες της λαδόκολλας, ώστε να κλείσουµε µέσα την κολοκύθα, σαν πακέτο. Για να µην ανοίξει, το τυλίγουµε µε αλουµινόχαρτο. Ψήνουµε για περίπου 45 λεπτά. Ανοίγουµε το πακέτο προσεκτικά για να µην καούµε από τους ατµούς και αφήνουµε την κολοκύθα για περίπου 5 λεπτά, να κρυώσει. Τη µεταφέρουµε σ’ ένα σουρωτήρι να στραγγίξει για 10 λεπτά και μετά την κόβουµε σε πιο µικρούς κύβους.
Γέµιση: Σε ένα µεγάλο τηγάνι ή σε µια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε τα πράσα για περίπου 2 - 3 λεπτά, µέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουµε την κολοκύθα και σοτάρουµε για 5 λεπτά ακόµη, ανακατεύοντας µε µια κουτάλα. Αποσύρουµε, αδειάζουµε το µείγµα σ’ ένα µπολ και το αφήνουµε να κρυώσει για περίπου 4 - 5 λεπτά. Τότε, ρίχνουµε στο µπολ το γιαούρτι και ανακατεύουµε καλά. Προσθέτουµε τα αυγά, το τυρί, το ρύζι, τη λουίζα, αλατοπίπερο και ανακατεύουµε µέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Πίτα: Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουµε καλά µια µεγάλη στρογγυλή φόρµα του κέικ, µε τρύπα στη µέση, και πασπαλίζουµε µε το σουσάµι τον πάτο και τα τοιχώµατά της. Απλώνουµε στη φόρµα τα µισά φύλλα κρούστας του πακέτου, τα οποία λαδώνουµε ένα-ένα και τα στρώνουµε σε όλα τα τοιχώµατα της φόρµας, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν. Αδειάζουµε τη γέµιση στα φύλλα και τη στρώνουµε οµοιόµορφα. Σκεπάζουµε µε τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουµε ένα-ένα και τα κόβουµε, χαράζοντάς τα µ’ ένα µαχαιράκι στο σηµείο όπου βρίσκεται η τρύπα της φόρµας. Αφαιρούµε το κυκλάκι της ζύµης που κόψαµε και «στριµώχνουµε» τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα µέσα. Αλείφουµε µε λάδι την επιφάνεια της πίτας και ψήνουµε για περίπου 1 ώρα. Την αφήνουµε περίπου 15 λεπτά να κρυώσει και την αναποδογυρίζουµε σε µια πιατέλα. Σερβίρουµε σε κοµµάτια.