Με τα λόγια του σεφ: «Δεν μου αρέσουν οι πράσινες σαλάτες το καλοκαίρι. Τα μαρούλια, οι ρόκες και τα άλλα σαλατικά, για να αντέξουν τη ζέστη, γίνονται χοντρά, σκληρά σαν χαρτόνι. Προτιμώ τα εποχικά λαχανικά. Είχα ήδη πιάτα με ντομάτες και αμπελοφάσουλα στο μαγαζί και ήθελα να φτιάξω μια σαλάτα με κολοκυθάκια. Νομίζω ότι ταιριάζουν πολύ με το miso».
Υλικά
- 2 μεγάλα κολοκύθια (300 γρ.), κομμένα κατά μήκος σε λεπτές φέτες (δοκιμάστε με το «μαντολίνο»)
- 50 γρ. παλαιωμένο ανθότυρο, σε μεγάλες νιφάδες ή χοντροτριμμένο
- 1 μελιτζάνα φλάσκα (περίπου 300 γρ.)
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (ή όσο θέλετε)
- 1/2 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη (αν θέλετε)
- 10 μεγάλα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 10 γρ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. miso* ανακατεμένη καλά με 30 γρ. mirin* αφρίνα, πιπέρι
Διαδικασία
Ψήνουμε τη μελιτζάνα σε πολύ δυνατή φωτιά - στο γκάζι, στο γκαζάκι του καφέ, πάνω (ναι, πάνω) στα κάρβουνα ή σε πολύ δυνατό γκριλ. Πρέπει να μαλακώσει, να ζαρώσει και να καρβουνιάσει η φλούδα της από όλες τις μεριές - όσο πιο γρήγορα, τόσο πιο λευκή θα μείνει η ψίχα της. Την ξεφλουδίζουμε προσεκτικά και την ξεψαχνίζουμε. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις όλα τα υλικά, προσθέτοντας στο τέλος όσο αλατοπίπερο χρειάζεται.
*Miso: Ιαπωνικό άρτυμα σε μορφή πάστας, από αλεσμένα φασόλια σόγιας «ζυμωμένα» με αλάτι και ένα είδος μύκητα - σε μαγαζιά με ασιατικά προϊόντα (π.χ. Salamat, Wok shop, Soya), στα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος και σε μαγαζιά με προϊόντα υγιεινής διατροφής. Βιολογικό miso μπορούμε να παραγγείλουμε από το e-shop oneproject.gr.
*Mirin: Ελαφρύ, γλυκίζον ρυζόκρασο - ό.π. Το βρίσκουμε και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εάν δεν βρούμε miso και mirin, βάζουμε -με διαφορετικό αποτέλεσμα- 30 γρ. ταχίνι και 10 γρ. μέλι και αυξάνουμε, δοκιμάζοντας, το αλάτι και ελάχιστα το λεμόνι.
Στοιχεία ταυτότητας
- Πού: Στο Nolan, Βουλής 31-33, Αθήνα, Τ/210-32.43.545. (Το εστιατόριο θα είναι κλειστό 12-21/08.)
- Σεφ: Σωτήρης Κοντιζάς
- 4 λόγοι που το ξεχωρίσαμε: 1. Η δροσιά, η λεπτή νοστιμιά και η τραγανή υφή του κολοκυθιού. 2. Η αψάδα της ψητής μελιτζάνας και το σκόρδο, που δίνουν δύναμη στο πιάτο. 3. Η βαθιά, αμυλώδης γλύκα του miso* που ενώνει τις γεύσεις, δίνοντάς τους βάθος. 4. Το παλαιωμένο ανθότυρο, που προσθέτει ένταση και αλμύρα.
- Με τα λόγια του σεφ: «Δεν μου αρέσουν οι πράσινες σαλάτες το καλοκαίρι. Τα μαρούλια, οι ρόκες και τα άλλα σαλατικά, για να αντέξουν τη ζέστη, γίνονται χοντρά, σκληρά σαν χαρτόνι. Προτιμώ τα εποχικά λαχανικά. Είχα ήδη πιάτα με ντομάτες και αμπελοφάσουλα στο μαγαζί και ήθελα να φτιάξω μια σαλάτα με κολοκυθάκια. Νομίζω ότι ταιριάζουν πολύ με το miso».