Πεντανόστιμη σαλάτα εποχής, ένα πλήρες γεύμα που γίνεται γρήγορα και τρώγεται γρηγορότερα.
Υλικά
- 800 γρ. κολοκυθάκια, μικρά για να μην έχουν σπόρια
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, χοντροκομμένα 3 - 4 πιπεριές πράσινες τουρσί, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
- 5 - 6 φιλέτα αντσούγιας ξεπλυμένα και ψιλοκομμένα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 30 ml χυμός λεμoνιού
- 1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος στο γουδί να γίνει σκόνη και μετά περασμένος από σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τα χοντρά κομμάτια
- 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση κατά μήκος και μετά σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε με μαχαίρι ή, αν έχουμε, μαντολίνο. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το δυόσμο, τις πιπεριές, τις αντσούγιες, το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και προτού σερβίρουμε γαρνίρουμε με το ξίδι, τρίβουμε πιπέρι και πασπαλίζουμε με το μαραθόσπορο.
Μυστικό: Για να τρίψουμε καλύτερα τον μαραθόσπορο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μύλο για μπαχαρικά