Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Ένα αλλιώτικο μπριάμ, πολύ αρωματικό και ιδιαίτερα νόστιμο.
Υλικά
- 3 μεγάλες πατάτες
- 6 μεγάλα κολοκυθάκια
- 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού ξερός, τριμμένος
- 1 φλιτζ. τσαγιού ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη με το πιρούνι
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200° C.
Κόβουμε τις πατάτες σε όσο πιο λεπτές ροδέλες μπορούμε και τα κολοκύθια σε ροδέλες μέτριες σε πάχος. Τα αλατίζουμε καλά, τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το μισό δυόσμο, την ντομάτα, λίγο πιπέρι κι 1 φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε με τα χέρια να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Καλύπτουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και το φουρνίζουμε για 20-25 λεπτά. Ανοίγουμε το φούρνο, ξεσκεπάζουμε το ταψί και μοιράζουμε σε όλην την επιφάνεια την ξινομυζήθρα. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ενωθεί, όσο γίνεται, το τυρί με τα υγρά του ταψιού και να είναι μαλακά τα λαχανικά.
Συνοδεύουμε με: Ψωμί ή παξιμάδι και μια απλή ντοματοσαλάτα.