Φρέσκο ψάρι του Αυγούστου με το άρωμα και τη σπιρτάδα από τις πράσινες πιπεριές κέρατο.
Υλικά
- 4 κολιοί, περίπου 350 - 400 γρ. ο καθένας, καθαρισμένοι
- 10 - 12 πιπεριές κέρατα, ολόκληρες
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα ψάρια
- 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ελαφρώς κοπανισμένη
- 2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
Για τη σάλτσα δυόσμου
- 100 ml ελαιόλαδο
- 40 ml χυμός λεμονιού (κρατάμε μια λεμονόκουπα)
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη)
- 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
- 1 δαφνόφυλλο, σε μικρά κομμάτια
- τα φύλλα από 8 - 10 κλαράκια δυόσμο
Διαδικασία
Τρίβουμε τα ψάρια με τη λεμονόκουπα, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Σάλτσα: Χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το δυόσμο στο μούλτι για 1 λεπτό μέχρι να ψιλοκοπεί πολύ καλά η δάφνη. Σουρώνουμε το λαδολέμονο για να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια.
Κολιοί: Αλείφουμε με λάδι τα ψάρια και τα ψήνουμε στη σχάρα ή στο γκριλ για 5 - 6 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνουν, χωρίς όμως να στεγνώσουν. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στους 180° C για 15 - 17 λεπτά (ή λιγότερο, αν είναι μικρότερα), γυρνώντας τα μία φορά.
Πιπεριές: Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το λάδι (1/4 φλιτζανιού) και το σκόρδο και μετά από λίγα δευτερόλεπτα τις πιπεριές (προσέχουμε, γιατί θα πιτσιλίσει το λάδι - αν το σκεύος δεν τις χωράει, τις τηγανίζουμε σε δύο δόσεις). Τις ροδίζουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και ψήνουμε για 5 - 6 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν. Μετά, σβήνουμε με το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 1 - 2 λεπτά. Τις γυρίζουμε, τις αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά και τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Σερβίρισμα: Ψιλοκόβουμε το δυόσμο, τον ρίχνουμε στο λαδολέμονο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τα ψάρια με τις πιπεριές και το λαδολέμονο. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με χοντρό αλάτι, ελιές και κάππαρη.