Ένα εύκολο, γρήγορο και απολαυστικό ψαροφαγητό με άρωμα καλοκαιριού.
Υλικά
- 1 κιλό μικροί κολιοί (ή σαφρίδια ή γόπες ή γαύρος), καθαρισμένοι (ζητάμε από τον ψαρά μας να μας τους ετοιμάσει)
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες
- 1 πιπεριά κερατο, σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ολόκληρες
- 2 ώριμες ντομάτες, σε μέτρια κομμάτια
- 1 κουτ. γλυκού φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρετικά)
- 50 ml ούζο
- 1 κουτ. σούπας μαύρη σταφίδα
- ψιλοκομμένος δυόσμος για το γαρνίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Αλατίζουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, όπου τα αφήνουμε μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα ευρύχωρο σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις σκελίδες σκόρδου, το δαφνόφυλλο και τον αστεροειδή γλυκάνισο (αν βάλουμε). Τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν κάπως. Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη σταφίδα και λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 7-8 λεπτά. Εν συνεχεία, προσθέτουμε τα ψάρια, σε μονή στρώση το ένα δίπλα στο άλλο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, σείουμε την κατσαρόλα, ξανασκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τα σκόρδα, το δαφνόφυλλο και τον αστεροειδή και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο δυόσμο και μπόλικο πιπέρι.
Συνοδεύουμε με: Ψωμί της αρεσκείας μας ή ρύζι πιλάφι.