Μια απλοποιημένη εκδοχή του κλασικού καλοκαιρινού φαγητού από τις μαγείρισσες της Καλλίστης.
Υλικά
- 4 κολιοί μεριδιάρικοι, περίπου 300 γρ. ο καθένας, καθαρισμένοι
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε φετάκια ή σε ψιλά καρεδάκια
- 3 μέτριες ντομάτες, πολτοποιημένες
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1½ ποτήρι νερό
- τα φύλλα και τα λεπτά κοτσάνια από 3 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα + λίγος μαϊντανός για το σερβίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μέτριο ταψί, βάζουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το λάδι, το νερό, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τα ψάρια. Τα γυρνάμε ώστε να καλυφθούν με τη σάλτσα και ψήνουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Αν η σάλτσα είναι πολύ υδαρής, βγάζουμε τα ψάρια και την αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμη μέχρι να μελώσει.
Σερβίρουμε τα ψάρια, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και συνοδεύουμε με κουσκούς ή ρύζι πιλάφι.
Συμβουλές:
- Αντί για κολιούς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκουμπριά.
- Αντί για μαϊντανό, μπορούμε να βάλουμε ρίγανη ή βασιλικό.
- Επίσης, ταιριάζει να προσθέσουμε 1 κουτ. σούπας κάππαρη στο μείγμα του ταψιού.