Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο πιο κοινό και διαδεδοµένο πιάτο λαχανικών στην Ινδία συνδυάζει το κουνουπίδι και τις πατάτες και φυσικά ένα µιξ µπαχαρικών, το οποίο θα δώσει ιδιαίτερη γεύση στα υλικά.
Υλικά
- 3 κουτ. γλυκού λάδι
- 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι µουστάρδας (σε µπαχαράδικα)
- 1/2 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 200 γρ. πατάτες, σε κύβους
- 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 11/2 κουτ. γλυκού garam masala (φτιάχνουµε µόνοι µας ή αγοράζουµε έτοιµο σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και µπαχαράδικα)
- 4 ώριµες ντοµάτες, σε κύβους
- 1 µεγάλο κουνουπίδι (µε βάρος περίπου 1-1,2 κιλά), σε µπουκετάκια
- 1 κοµµάτι φρέσκο τζίντζερ 2 εκ., τριµµένο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι
Διαδικασία
Ζεσταίνουµε το λάδι σε βαθύ τηγάνι, σε χαµηλή φωτιά. Προσθέτουµε τους σπόρους µουστάρδας, σκεπάζουµε το τηγάνι και περιµένουµε να σκάσουν οι σπόροι. Προσθέτουµε το κρεµµύδι και τις πατάτες και σοτάρουµε για 5-6 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Προσθέτουµε τον κουρκουµά, το κύµινο, τον κόλιανδρο και το γκαράµ µασάλα στο τηγάνι και σοτάρουµε για µερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτουµε την ντοµάτα και ανακατεύουµε. Προσθέτουµε τα µπουκετάκια του κουνουπιδιού και ανακατεύουµε. Προσθέτουµε ανακατεύοντας το τζίντζερ, τη ζάχαρη και 120 ml νερό, δυναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και αφήνουµε το µείγµα να πάρει βράση. Χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και αφήνουµε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν τα λαχανικά. Αλατίζουµε.
Ξεσκεπάζουµε το τηγάνι και, αν η σάλτσα είναι πολύ ρευστή, σιγοβράζουµε για 1-2 λεπτά ακόµα πριν σερβίρουµε.