Κλασικά φαλάφελ ή αλλιώς ρεβυθοκεφτέδες μια εκδοχή που κάνει τα όσπρια γευστικά και ανάρπαστα, ότι πρέπει για να γίνουν πιο αρεστά στα παιδιά.
Υλικά
180 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
1 ξερό κρεμμύδι, στα 4 τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό
τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο
2-3 σκελίδες σκόρδου
1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πιπεριά τσίλι ξερή, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουτ. σούπας αλεύρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
4 μεγάλες αραβικές πίτες
1 μεγάλη και σφιχτή ντομάτα, σε φέτες
1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
80 γρ. ταχίνι
100 γρ. γιαούρτι αγελάδος
Διαδικασία
Για τα κλασικά φαλάφελ στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα αδειάζουμε (ωμά) στον πολυκόφτη.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το σκόρδο και το τσίλι και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν πουρές).
Ρίχνουμε το κύμινο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε λίγο μέχρι να αναμειχθούν.
Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
Πλάθουμε το μείγμα σε οβάλ κεφτέδες (σαν τα σουτζουκάκια).
Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά στην επιφάνεια.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Σερβίρισμα
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για περίπου 2 λεπτά).
Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τα φαλάφελ, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, όσο ταχίνι και όσο γιαούρτι θέλουμε, τυλίγουμε και σερβίρουμε τα φαλάφελ.