Η συνταγή για το πιο γνωστό κινέζικο πιάτο με μπόλικα λαχανικά και μυρωδικά που μας μεταφέρουν στην Άπω Ανατολή.
Υλικά
- 1 πακέτο κινεζικά μακαρόνια με αυγό (egg noodles)
- 100 γρ. τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 40 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. μανιτάρια σιτάκε (shiitake) ή 500 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φετάκια
- 1/2 κινεζικό λάχανο, λεπτοκομμένο
- 100 γρ. πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, σε λεπτές λωρίδες
- 100 γρ. snow peas, κομμένα στη μέση, ή 100 γρ. αρακάς, καθαρισμένος
- 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ολόκληρη (αν θέλουμε)
- τα φύλλα από 1 μάτσο κόλιανδρο, ψιλοκομμένα (ή μαϊντανός)
- 3 κουτ. σούπας βασιλικός, ψιλοκομμένος (αν βρούμε)
- λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα
- 40 ml ελαιόλαδο
- 75 ml σάλτσα στρειδιών (oyster sauce) ή 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας + 2 κουτ. σούπας πορτοκαλοχυμός + 1 κουτ. πετιμέζι ή μέλι + 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
- 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 50 ml σόγια σος
- 50 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 - 2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
Διαδικασία
Σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Κρατάμε τη σάλτσα στην άκρη.
Noodles: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 λίτρα νερό και το βάζουμε να βράσει. Μόλις κοχλάσει έντονα, αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τα νουντλς για 4 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε.
Παράλληλα βάζουμε ένα μεγάλο γουόκ σε δυνατή φωτιά. Αν δεν έχουμε γουόκ, χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια κατσαρόλα χαμηλή και φαρδιά, προτιμότερο αντικολλητικά. Αν δεν είναι μεγάλο το σκεύος, καλό είναι να κάνουμε τη διαδικασία σε δύο δόσεις. Πρέπει να κάψει καλά το σκεύος, σχεδόν να βγάλει καπνό. Τότε ρίχνουμε το λάδι, τα μανιτάρια, το τζίντζερ, το σκόρδο και το τσίλι. Σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το κινεζικό λάχανο, την πιπεριά Φλωρίνης και τα snow peas και σοτάρουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και τη σάλτσα που φτιάξαμε και ψήνουμε για ακόμη λίγα δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Σερβίρουμε τα μακαρόνια ζεστά ή χλιαρά.