Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότερα«Αυτή τη συνταγή την έχω από τη γιαγιά μου, την έκανε όταν είχε περίσσιο ψωμί και ήθελε να το αξιοποιήσει. Η οικιακή οικονομία με την οποία μαγείρευε ήταν απίστευτη: σπάνια πετούσε κάτι, με φαντασία και ευρηματικότητα το μετέτρεπε σε κάτι άλλο, κάτι νόστιμο. Το κιμαλίδικο ήταν καθημερινό φαγητό, το τρώγαμε πολύ συχνά». Ντέπυ Γιούλη (Ένωση Σμυρναίων)
Υλικά
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
- 400 γρ. κασέρι, τριμμένο
- 1 φραντζόλα ψωμί, χωρίς κόρα, σε λεπτές φέτες
- 500 γρ. ντομάτες, σε ροδέλες λεπτές
- 5 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/5 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/8 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη + λίγο για το ταψί
- 100 ml ελαιόλαδο + για το σκεύος
Διαδικασία
Ανακατεύουμε τον κιμά με τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι, πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο και στρώνουμε τον κιμά. Από πάνω στρώνουμε το ψωμί χωρίς κενά. Από πάνω στρώνουμε τις ροδέλες ντομάτας και πασπαλίζουμε με το κασέρι.
Περιχύνουμε με τα χτυπημένα αυγά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο κιμάς, να λιώσει το κασέρι και να ψηθούν τα αυγά.