Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια πρωτότυπη συνταγή που τυλίγει το ρολό κιμά σε φρέσκα αμπελόφυλλα ή σε αμπελόφυλλα σε άρμη, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα.
Υλικά
800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (από κιλότο ή στρογγυλό)
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
1 βιολογικό καρότο, καθαρισμένο και τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 κολοκυθάκι, πλυμένο και τριμμένο
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο τυρί έμενταλ ή γκούντα
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
30 φρέσκα τρυφερά αμπελόφυλλα ή 30 αμπελόφυλλα σε άρμη
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη βινεγκρέτ γιαουρτιού
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, απαλή
2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για την κιμαδόπιτα με αμπελόφυλλα ξεκινάμε και αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, θα κόψουμε τα κοτσάνια τους με ένα ψαλίδι, θα ξεπλύνουμε καλά τα φύλλα και θα τα ζεματίσουμε για 2 - 3 λεπτά σε νερό που βράζει.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε ένα σουρωτήρι.
Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα σε άρμη, τα ξεπλένουμε λίγο και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το καρότο, το κολοκύθι, το αυγό, τη μουστάρδα, τη φρυγανιά, το τυρί, το γιαούρτι, τον άνηθο και αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Αλείφουμε το ταψάκι με το μισό ελαιόλαδο και καλύπτουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα με τα μισά αμπελόφυλλα.
Αδειάζουμε πάνω από τα αμπελόφυλλα το μείγμα του κιμά, γυρίζουμε τα πλαϊνά φύλλα πάνω στη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για λίγο και την ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Βινεγκρέτ γιαουρτιού
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά.
Σερβίρουμε τα κομμάτια της πίτας με τη βινεγκρέτ.