Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 250 γρ. στραγγισμένος τόνος κονσέρβας (ιδανικά παίρνουμε τόνο σε φιλέτα, που είναι συσκευασμένα σε βαζάκια)
- 3 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες και στραγγισμένες καλά
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 3 ντομάτες ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα, με τα υγρά τους
- 1 κουτ. γλυκού τοματοπελτές
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στον τρίφτη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
Διαδικασία
Στραγγίζουμε πολύ καλά τον τόνο από τα υγρά της κονσέρβας, τον βάζουμε σε ένα μπολ και τον «σπάμε» με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει μικροσκοπικά κομμάτια. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια ώστε να ενωθούν. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες με τα υγρά τους, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το δυόσμο, αλατοπίπερο και 1 φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 6 – 7 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να κοχλάζει πολύ απαλά. Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια τόνου στη σάλτσα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10-12 λεπτά. Αν κατά το μαγείρεμα, σωθούν νωρίς τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια τόνου με τη σάλτσα τους.
Συνοδεύουμε με: Ένα λευκό πιλάφι με μπασμάτι ή κάποιο ζυμαρικό της αρεσκείας μας.