Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου
Αποθήκευση για αργότεραΔεν έχεις ξαναφάει τέτοιο κεφτέ!
Υλικά
- 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, προτιμότερο από ελιά, διπλοπερασμένος από τη μηχανή του κιμά
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλό πλιγούρι
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 - 3 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
- αλάτι και πιπέρι
- 1 μάτσο δυόσμος (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλεύρι για το πανάρισμα
- λάδι για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα μεγαλούτσικο μπολ το πλιγούρι και το περιχύνουμε με 1½ φλιτζάνι βραστό νερό. Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο για λίγο, μέχρι να μαλακώσει, να απορροφήσει το νερό και να κρυώσει. Το βάζουμε τότε σε μια λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά (κιμά, αυγά, κρεμμύδι, σκόρδο, αλατοπίπερο, δυόσμο και λάδι) και τα ζυμώνουμε καλά-καλά να ενωθούν. Αν το μείγμα είναι σφιχτό, βουτάμε τα χέρια σε νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει αφράτο. Δεν είναι απαραίτητο να το βάλουμε στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθουμε τους κεφτέδες, τους πιέζουμε λίγο να γίνουν πλακέ, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να γίνουν και στο εσωτερικό τους. Συνοδεύουμε με πουρέ ή τηγανητές πατάτες.
Συνοδεύουμε με: Ενα ωραίο ελληνικό Merlot θα συνοδεύσει με υπερηφάνεια τα κεφτεδάκια μας.