Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚεφτεδάκια με χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά και πλούσια σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες, αρωματικό δυόσμο και μοσχομυριστή ρίγανη.
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
500 γρ. κιμάς χοιρινός
200 γρ. ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
2 αυγά
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
100 ml ελαιόλαδο
αλεύρι, για το αλεύρωμα
άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
10-12 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 φύλλο δάφνης
50 ml ελαιόλαδο
200 γρ. κατσικίσιο λευκό τυρί, θρυμματισμένο με το χέρι
Διαδικασία
Κεφτεδάκια
Για να φτιάξουμε κεφτεδάκια με χορινό και μοσχαρίσιο κιμά και σάλτσα ντομάτας, βάζουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, τους κιμάδες με το ψωμί, τα κρεμμύδια, τον δυόσμο, τη ρίγανη, τα αυγά, τη μουστάρδα, το μετρημένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά για 4-5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα εντελώς ομοιογενές μείγμα.
Πλάθουμε μεγαλούτσικα κεφτεδάκια βάρους 30-35 γρ., τα πιέζουμε λίγο για να πλατύνουν ελαφρώς και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από το ψυγείο, τα αλευρώνουμε όπως είναι κρύα και τα τηγανίζουμε σε δόσεις για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Στραγγίζουμε τα κεφτεδάκια σε χαρτί κουζίνας.
Σάλτσα
Αδειάζουμε το τηγάνι από το λάδι στο οποίο τηγανίσαμε τους κεφτέδες, αφήνοντας μόνο 50 ml.
Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε εκεί το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 6-8 λεπτά.
Βάζουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα, σείουμε το σκεύος για να καλυφθούν καλά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
Σκορπίζουμε το θρυμματισμένο τυρί πάνω από το φαγητό, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά και σάλτσα ντομάτας.