Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΣύμφωνα με τη μαροκινή εθιμοτυπία, οι καλεσμένοι τρώνε από ένα κοινό πιάτο. Έτσι το φαγητό αυτό σερβίρεται απευθείας στο τραπέζι, στο σκεύος όπου μαγειρεύτηκε. Με τη βοήθεια ψωμιού, όλοι οι συνδαιτυμόνες μοιράζονται και γεύονται τους κρόκους από τα αυγά. Το ψωμί είναι επίσης απαραίτητο, για να απολαύσουν την πλούσια, γευστική σάλτσα.
Υλικά
- 700 γρ. αρνίσιος κιµάς
- 1 µικρό κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα µαϊντανού
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα κόλιανδρου (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό)
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 αυγά
- αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά, σε σκόνη
- 800 γρ. ντοµάτες κονκασέ
- 2 κουτ. γλυκού χαρίσα ή πιπέρι καγιέν
- 4 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου, ψιλοκοµµένα (αν δεν µας αρέσει ο κόλιανδρος, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό)
Διαδικασία
Βάζουµε τον κιµά, το κρεµµύδι, το σκόρδο, τα µυρωδικά και τα µπαχαρικά σε ένα µπολ και ανακατεύουµε καλά. Αλατοπιπερώνουµε. Πλάθουµε κουταλιές από το µείγµα σε µπάλες.
Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα µεγάλο τηγάνι, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουµε λίγα-λίγα τα κεφτεδάκια και τα σοτάρουµε για 8-10 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν παντού, γυρίζοντάς τα ανά διαστήµατα. Βγάζουµε τα κεφτεδάκια µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Σκουπίζουµε το τηγάνι µε απορροφητικό χαρτί.
Για τη σάλτσα: Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο στο τηγάνι, προσθέτουµε το κρεµµύδι και το σοτάρουµε σε µέτρια φωτιά για 5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε το σκόρδο, το κύµινο, την κανέλα και την πάπρικα και τα σοτάρουµε για 1 λεπτό ή µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Προσθέτουµε ανακατεύοντας τις ντοµάτες και τη χαρίσα και τα αφήνουµε να πάρουν βράση. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 20 λεπτά.
Προσθέτουµε στη σάλτσα τα κεφτεδάκια, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 10 λεπτά ή µέχρι να µαγειρευτούν τα κεφτεδάκια. Προσθέτουµε τον κόλιανδρο (ή τον µαϊντανό) και ανακατεύουµε. Σπάµε προσεκτικά τα αυγά στο τηγάνι και τα µαγειρεύουµε, χωρίς να ανακατεύουµε, µέχρι να γίνουν µελάτα. Αλατοπιπερώνουµε και σερβίρουµε τα κεφτεδάκια µε ξεροψηµένο ψωµί.