Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΟι γεύσεις των µπαχαρικών, σε συνδυασµό µε τον φρέσκο µαϊντανό και τον κόλιανδρο, και η ένταση του φρέσκου τσίλι µε τη συνοδεία λεµονιού έχουν ως αποτέλεσµα µια υπέροχη σάλτσα στην οποία θα µαγειρευτούν τα κεφτεδάκια. Με έναν πολυκόφτη µειώνεται κατά πολύ ο χρόνος προετοιµασίας του µείγµατος για τα κεφτεδάκια.
Υλικά
- 1/2 κρεµµύδι ξερό, χοντροκοµµένο
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού
- 2 φέτες άσπρο ψωµί, χωρίς την κόρα
- 1 αυγό
- 500 γρ. αρνίσιος ή µοσχαρίσιος κιµάς
- 1/2 κουτ. γλυκού κύµινο σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριµµένο αλάτι, φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα με μυρωδικά
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή λάδι
- 1/2 κρεµµύδι, ξερό, ψιλοκοµµένο
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού κύµινο σε σκόνη
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξεσποριασµένη και κοµµένη σε φέτες, ή 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 380 ml ζωµός κοτόπουλου ή νερό
- 2 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκοµµένα (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό)
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 2 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 1/2 λεµόνι τουρσί (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουµε το κρεµµύδι και τον µαϊντανό στον πολυκόφτη και τα ψιλοκόβουµε. Κόβουµε το ψωµί σε κοµµάτια µε το χέρι, το προσθέτουµε στον πολυκόφτη µαζί µε το αυγό και τα χτυπάµε ελαφρώς. Προσθέτουµε τον κιµά, το κύµινο, την πάπρικα, µαύρο πιπέρι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τα αναµειγνύουµε µέχρι να γίνουν ένα παχύ µείγµα, µαζεύοντας ανά διαστήµατα τα υλικά από τα τοιχώµατα του µπολ µε ένα κουτάλι. Εναλλακτικά περνάµε το κρεµµύδι από τον τρίφτη, ψιλοκόβουµε τον µαϊντανό, τρίβουµε το ψωµί και τα προσθέτουµε στον κιµά σε ένα µπολ, όπου έχουµε βάλει και τα αυγά, τα µπαχαρικά και τα καρυκεύµατα. Τα ζυµώνουµε.
Με υγρά χέρια πλάθουµε µπαλάκια σε µέγεθος καρυδιού και τα βάζουµε σε µια πιατέλα. Τα σκεπάζουµε και τα βάζουµε στο ψυγείο µέχρι να τα χρειαστούµε.
Για τη σάλτσα: Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το βούτυρο σε χαµηλή φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 5-6 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε την πάπρικα, τον κουρκουµά, το κύµινο και το τσίλι ή το πιπέρι καγιέν και σοτάρουµε ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Προσθέτουµε τον ζωµό και τον κόλιανδρο (ή τις 2 κουτ. σούπας µαϊντανό αν τον προτιµήσουµε) και τα αφήνουµε να πάρουν βράση.
Προσθέτουµε τα κεφτεδάκια, ανακινώντας το τηγάνι έτσι ώστε να διασκορπιστούν στη σάλτσα. Σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 40-45 λεπτά. Προσθέτουµε τον µισό µαϊντανό και τον χυµό λεµονιού και αλατοπιπερώνουµε. Τα αφήνουµε να σιγοβράσουν για 2 λεπτά ακόµα. Αν χρησιµοποιήσουµε λεµόνι τουρσί, το ξεπλένουµε καλά κάτω από τρεχούµενο νερό, αφαιρούµε και πετάµε τη σάρκα και τις λευκές ίνες και κόβουµε τη φλούδα σε λωρίδες. Την προσθέτουµε στα κεφτεδάκια. Τα µεταφέρουµε σε πιατέλα, ρίχνουµε τον υπόλοιπο µαϊντανό και σερβίρουµε µε ξεροψηµένο ψωµί.