Συνταγή χορταστική, καταπραϋντική, ιδανική για όλους, μικρούς και μεγάλους. Το δικό μας comfort food.
Υλικά
- 250 γρ. κριθαράκι χοντρό
Για τα κεφτεδάκια
- 600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 3 φέτες λευκό ψωμί, χωρίς κόρα, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας σουμάκ (ξινούτσικο και αρωματικό μπαχαρικό – σε σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1/2 -1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή
- 800 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, χτυπημένα ελάχιστα στον πολυκόφτη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, για 6 - 8 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν καλά και να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε το σκόρδο και την πάπρικα και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό. Ρίχνουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε πάντα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Κεφτεδάκια: Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Με λαδωμένες παλάμες πλάθουμε μεγαλούτσικα κεφτεδάκια, βάρους 50 γρ. Τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο γκριλ για 8-10 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν.
Γιουβέτσι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βράζουμε το κριθαράκι σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του, και το στραγγίζουμε καλά. Σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψί βάζουμε το κριθαράκι και τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Τακτοποιούμε και τα κεφτεδάκια, μισομπήγοντάς τα στο κριθαράκι, και ψήνουμε για 10 λεπτά. Σερβίρουμε με φέτα ή γιαούρτι στραγγιστό.