Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑν και θα βρείτε διάφορες εκδοχές των κεφτέδων σε όλο τον κόσµο, λίγοι είναι τόσο γευστικοί όσο αυτοί. Με ρίζες στη µαυριτανική κουζίνα, αυτοί οι κεφτέδες ξεχωρίζουν για την πλούσια σάλτσα, τη χρυσοτηγανισµένη όψη και τη γενναιόδωρη χρήση των µπαχαρικών.
Υλικά
- 200 γρ. κιµάς χοιρινός
- 200 γρ. κιµάς µοσχαρίσιος
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
- 50 γρ. ψωµί, κατά προτίµηση µπαγιάτικο, θρυµµατισµένο σε χοντρά ψίχουλα
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού µοσχοκάρυδο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1 αυγό
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Σάλτσα ντομάτας
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
- 120 ml λευκό κρασί, ξηρό
- 400 γρ. ολόκληρα ντοµατάκια κονσέρβας, µε τον χυµό τους, ψιλοκοµµένα
- 1 κουτ. σούπας ντοµατοπελτές
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή άλλο καυτερό κοκκινοπίπερο)
- 100 γρ. κατεψυγµένος αρακάς
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Σε ένα µπολ ζυµώνουµε τον χοιρινό και τον µοσχαρίσιο κιµά, το σκόρδο, το ψωµί, τα µπαχαρικά και το αυγό σε ένα µπολ και αλατοπιπερώνουµε. Ζυµώνουµε µε το χέρι µέχρι το µείγµα να είναι απαλό και να µην κολλάει στα τοιχώµατα του µπολ. Βάζουµε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Πλάθουµε το µείγµα σε στρογγυλούς µικρούς κεφτέδες, περίπου 30 γρ. τον καθένα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά τις 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τηγανίζουµε τα κεφτεδάκια (σε δόσεις), χωρίς να τα αλευρώσουµε, για περίπου 2-3 λεπτά, µέχρι να σκουρύνουν. Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Για τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για περίπου 3 λεπτά ή µέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουµε το σκόρδο και σοτάρουµε για 1 λεπτό ακόµη. ∆υναµώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το λευκό κρασί και βράζουµε για 2 λεπτά, µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουµε τις ντοµάτες, τον ντοµατοπελτέ και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοµαγειρεύουµε για 10 λεπτά. Προσθέτουµε το καγιέν, τον αρακά, τους κεφτέδες και αλατοπίπερο και σιγοµαγειρεύουµε για 5-10 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό.