Στο «Γ» που κυκλοφορεί στις 13/08 θα βρείτε μεζεδάκια για να συνοδέψετε τα καλοκαιρινά απογεύματα σας.
Υλικά
- 1 εκ. ελαιόλαδο από τον πάτο του τηγανιού, για το τηγάνισµα
Για το σαγανάκι
- 250 γρ. κεφαλοτύρι ή πικάντικη κεφαλογραβιέρα της αρεσκείας µας (ζητάµε να µας το κόψουν σε ενιαίο τετράγωνο κοµµάτι, χωρίς σπασίµατα)
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 1 φλιτζ. τσαγιού σουσάµι απλό
- 3 κουτ. σούπας µαυροκούκι
- 2 αυγά
Για τη λεµονάτη σάλτσα
- 250 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού µέλι της αρεσκείας µας
- 20 ml χυµός λεµονιού
- 1 κλαράκι από φρέσκια λουίζα (θα τη βρούµε σε λίγα καλά µανάβικα, αλλά είναι ευκολότερο να την αναζητήσουµε στα φυτώρια, όπου πωλείται σε γλαστράκια. ∆ιαφορετικά, βάζουµε 7 - 8 φυλλαράκια ξερής λουίζας, που πωλείται σε µπαχαράδικα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό δυόσµο, µε διαφορετικό το καθένα αποτέλεσµα)
Διαδικασία
Λεµονάτη σάλτσα: Βάζουµε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουµε σε µέτρια φωτιά για 8 - 10 λεπτά από τη στιγµή που θα πάρουν βράση, µέχρι να ετοιµάσουµε µια σάλτσα σαν ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουµε τη σάλτσα κατά µέρος να κρυώσει. Μετά την περνάµε από λεπτό σουρωτήρι.
Σαγανάκι: Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουµε καλά το αλεύρι µε την πάπρικα, το καγιέν και το τζίντζερ. Σε ένα άλλο πιάτο βάζουµε τα δύο είδη σουσαµιού (ή µόνο το απλό σουσάµι, αν δεν χρησιµοποιήσουµε µαυροκούκι), ενώ σε ένα τρίτο πιάτο χτυπάµε ελαφρώς τα δύο αυγά. Τέλος, σε ένα άλλο µπολάκι βάζουµε νερό. Κόβουµε το ενιαίο κοµµάτι τυριού σε µπαστουνάκια πλάτους 1 εκ. και στη συνέχεια κόβουµε το καθένα σε 2 - 3 κοµµάτια. Σε ένα µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, µέχρι να κάψει.
Παίρνουµε µία δόση από τα κοµµάτια τυριού, τα βουτάµε πρώτα στο νερό και µετά τα ρίχνουµε στο αλεύρι. Ανακατεύουµε για να καλυφθούν καλά, τα τινάζουµε να φύγει η περιττή ποσότητα και τα βυθίζουµε στο αυγό. Τα βγάζουµε, τα ρίχνουµε στο σουσάµι και ανακατεύουµε. Ρίχνουµε αυτήν τη δόση στο καυτό λάδι και την τηγανίζουµε για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι να ροδίσει το σουσάµι, προσέχοντας όµως να µην καεί.
Τα στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουµε µε τα υπόλοιπα κοµµάτια, τα οποία τηγανίζουµε σε δόσεις.
Τα σερβίρουµε σε πιατέλα και τα συνοδεύουµε µε τη λεµονάτη σάλτσα µελιού σε ένα µπολάκι δίπλα.
Στο ποτήρι μας: Ούζο ή τσίπουρο; Ο, τι θέλετε!