Ένας μεζές-αφορμή για να καλέσουμε την παρέα για ούζο ή κρασί.
Υλικά
- 4 πιπεριές Φλωρίνης, διατηρημένες σε βάζο, στραγγισμένες και κομμένες σε λωρίδες
Για το σαγανάκι
- 2 φέτες κεφαλοτύρι ή πικάντικη γραβιέρα (περίπου 120 γρ. η μία)
- 2 - 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο, ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
- 120 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- 1 κουτ. γλυκού θυμαρίσιο μέλι
Διαδικασία
Σάλτσα: Βάζουμε στο μούλτι το λάδι, το ξίδι, τη μουστάρδα, το μέλι και το μυρωδικό της επιλογής μας και τα χτυπάμε μέχρι να προκύψει μια λεία σάλτσα.
Σαγανάκι: Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και σε ένα πιάτο το αλεύρι. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει καλά τον πυθμένα του τηγανιού και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
Βουτάμε το τυρί στο νερό, μετά στο αλεύρι, το τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι, το βυθίζουμε πάλι στο νερό και το βάζουμε αμέσως αλλά προσεκτικά στο καυτό λάδι, γιατί θα πιτσιλίσει. Το τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές για ελάχιστα λεπτά και το αφήνουμε να στραγγίξει σε χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τη δεύτερη φέτα τυριού. Βάζουμε το σαγανάκι σε μια πιατέλα, στο πλάι τις πιπεριές και, αν θέλουμε, περιχύνουμε με τη σάλτσα, αλλιώς τη βάζουμε σε ένα μπολ για να βουτάμε τις μπουκιές τυριού και τα κομμάτια της πιπεριάς.
Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί και άλλα γρήγορα μεζεδάκια, όπως οι κρεμμυδοτηγανίτες και οι φλογέρες με λουκάνικο.